Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog prirodnim nepogodama

Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog prirodnim nepogodama

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj za provedbu tipa operacije  5.2.1. '' Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala'' iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020 gdje je cilj održivost poljoprivredne proizvodnje i sprječavanje propadanja poljoprivrednih gospodarstava.

Prihvatljivi prijavitelji:  

-          Fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja  ( JRDŽ) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

-          Pčelari moraju biti registrirani u Evidenciji pčelara i pčelinjaka u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu.

Iznos bespovratnih sredstava:    20.000.000,00 HRK

Intenzitet potpore:   do 100% prihvatljivih troškova

Prihvatljivi projekti:  

A)      Projekti obnove poljoprivrednog potencijala uslijed prirodnih nepogoda koje su nastale nakon 1.1.2022. godine

a)       U slučaju štete od prirodne nepogode na višegodišnjem nasadu, višegodišnjem bilju te domaćim životinjama

b)      U slučaju šteta od prirodne nepogode na građevinama, mehanizaciji, opremi i /ili poljoprivrednom zemljištu

 

B)      Projekti obnove poljoprivrednog potencijala uslijed katastrofalnog događaja ( zlatna žutica) nakon 1.1.2022. godine  

 

Prihvatljivi troškovi:   

·         Sanacija poljoprivrednog zemljišta ( nabava mineralnog i organskog gnojiva i usluga rasipanja i unošenja u tlo, nabava sjemena, analiza tla, uklanjanje mulja sa odvozom, ravnanje, podrivanje i sl.)

·         Građenje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture ( objekt za držanje životinja, objekt za skladištenje stočne hrane, objekt za spremanje mehanizacije, građenje visokih tunela za proizvodnju na tlu, oprema za navodnjavanje i fertirigaciju i sl. )

·         Popravak ili nabava nove/rabljene poljoprivredne mehanizacije i opreme ( oprema za košnju, oprema za sjetvu i sadnju, oprema za zaštitu bilja, oprema za berbu i žetvu i sl.)

·         Nabava domaćih životinja ( domaće životinje nastradale u prirodnoj nepogodi morale su u trenutku nastanka prirodne nepogode biti upisane u Jedinstvenom registru domaćih životinja ili ostalim propisanim upisnicima)

·         Oprema za pčelarenje ( nabava košnica tip AŽ i LR, nabava satne osnove, nabava inox žice)

·         Nabava i sadnja višegodišnjih nasada i višegodišnjeg bilja ( analiza tla, priprema terena i gnojidba, nabava sadnog materijala za višegodišnje nasade, usluga obnove nasada masline i smokve, usluga sjetve za višegodišnje bilje i sl. )

·         Kupnja poljoprivrednog zemljišta ( najviše 10% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova projekta ako iz nalaza sudskog vještaka proizlazi da sadnja određene kulture višegodišnjeg nasada na dosadašnjoj čestici nije moguća)

·         Opći troškovi ( usluge konzultanata, studije izvedivosti, troškovi projektno-tehničke dokumentacije, troškovi sudskog vještaka za procjenu mogućnosti popravka opreme/mehanizacije i troškovi sudskog vještaka za procjenu mogućnosti sadnje višegodišnjeg nasada)

 

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu kreće od 28. studenog 2022. godine u 12:00 sati i traje do 30. prosinca 2022. godine do 12:00 sati. 

Za detaljnije informacije o korištenju bespovratnih sredstava kontaktirajte Fine'sa  Consultings tim koji će Vas provesti kroz cjelokupni proces razrade ideje do uspješnog završetka projekta.

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) da bi se osigurao pravilan rad web stranice, unapređenje iste, a sve u svrhu poboljšanja iskustva u pregledavanju web stranice. Ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića odaberite Prihvaćam kolačiće, a ukoliko niste suglasni odaberite Odbijam kolačiće.
Saznaj više Prihvaćam kolačiće Odbijam kolačiće